Kypření česko-evropských averzí

18. 03. 2013 18:30:28
Nemám sice institut ,ale dnes jsem seděl s třemi ekonomy v elegantní turecké restauraci ,kde nás obsluhoval sympatický německy mluvící Řek .S Profesorem,bankéřem a studentem politické ekonomie. Na TV monitoru běžely zprávy o Kypru .

V Česku se celá záležitost bude týkat skoro výhradně turistů, ti budou možná brzy muset někde tajně vexlovat Drachmu. No a pak těch, kteří z důvodů čistých a nezištných zakládali své firmy na Kypru.

Můj názor je, že Kypr neměl nikdy patřit do Unie tak jako Srbsko nebo Kosovo , protože země, které nemají vyřešené pohraniční spory nemají ani nárok do Unie vstoupit. Přijetí Kypru –tedy té části poloostrova s řeckou etnikou si dalo Řecko za podmínku vstupu.Turecké části Kypru se členství netýká. Unie , tak žhavá na vstup Řecka, jeho žádosti o vstup k nátlaku na vyřešení sporů a sjednocení Kypru nevyužila a ani nemohla, pro betonovou zatvrzelost řecko –kyperské vlády. Svoje ekonomické a správní problemy maskovalo Řecko falešnými bilancemi, ale mělo v Evropě mnoho kamárádů, také Česko. Kypr-daňový ráj a pračka nelegálních a nezdaněných peněz především z Ruska a evropských mafií finanční potíže tehdy neměl a jak se dovídáme z institutu“ těšil se relativnímu zdraví“ z kterého ho vrátila do reality řecká krize. A najednou není Kypr schopen splácet státní dluh a financovat státní výdaje. Proto se psalo o tom, že se ruské společnosti z Kypru se mají na finanční injekci významně podílet. Nakonec to dopadlo až moc jednoduše. Jednorázovou daní z vkladů v bankách nad 25 tisíc 6,9 % a nad 100 tisíc 9.9%.

Anglický bankéř považuje nucený odvod z vkladů domorodců za velice špatný signál pro celou Evropu. Jak známo je tu garance 100 tisíc Eur, na které se vkladatelům nesmí sáhnout. Proto se měly odvody týkat kont nad tuto hranici a ne střadatelů. Strach před takovým řešením povede k výběru vkladů ve všech problémových zemích, k černému trhu a daňovým únikům. Jednorázová daň měla postihnou konta těch kdo nejsou rezidenty a také schránkové společnosti, které točí a perou na Kypru své zisky .

Ale na naše poměry: asi každý podnik, ale ne každý tzv. střadatel má u nás na kontě 25tisíc Euro-630 tisíc korun. Platí to i na Kypru? Zdánlivě chudá země Řecko-Kyperská má vyšší úspory na obyvatele než mnohé severní prosperující země. Tedy na korupčním systemu profitovaly dlouho i široké vrstvy. Stačí životní úroven srovnat s tureckou částí ostrova. Na ostrově je i britská základna a tak odvod postihne jak armádu tak britské vysloužilce,kteří se na ostrově usadili.

EU nyní uložila Kypru řadu opatření k zamezení nekalých finančních praktik. Pokud zítra Kyperský parlament odvody neschválí dojde k neřízenému bankrotu. Pak už jen vystoupení z Eurozony a návrat ke kyperké Drachmě, doprovázený ekonomickým kolapsem. Takové malé varování pro Řecko.. Islandskou cestu by si některé země nezasloužily a ani by ji neuměli. Kypr by se z bankrotu dostal velmi rychle do turbulencí blízkého východu.

Pokud nějaká lobby dostat Česko ven z EU, stačí ve stavu právní (ne)jistoty jakou doma máme, praktikovat a rozjet naplno to co tak hezky, byť částečně dlouho fungovalo na Kypru. Přiklady jako Key investment , Mosteckou uhelnou atd. a mnohé připady ošetřené amnestií už taky máme. No a po bankrotu hurá na východ.

Autor: Jiří Gebert | pondělí 18.3.2013 18:30 | karma článku: 10.30 | přečteno: 457x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 28.78 | Přečteno: 552 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 50 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.41 | Přečteno: 299 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 525 | Diskuse
Počet článků 31 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 605

Outsider který chce do všeho vrtat

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...