Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč nepřichází vytoužený ekonomický restart

Dovolte mi reagovat na  Tomáše Munzla, který s podpisem uvádí  i Národohospodářskou fakultu VŠE.Pro vytoužený ekonomický restart Munzl nabízí buldozer neoliberálního  fundamentalizmu a to si  zaslouží  kratší komentář.

Cituji:“Nejrychlejší  živou vodou pro českou ekonomiku by byla liberalizace a depolitizace územní a stavební regulace, což by podpořilo soukromé investice  a snížilo nejistotu byrokratické zvůle“.Ujasněmě si co je depolitizace a liberalizace územní a stavební regulace  zaprvé a co je byrokratická zvůle zadruhé.

Byrokratická zvůle o sobě neexistuje. Úředník nesoucí  formální zodpovědnost je  v závislém poměru a svoji pozici si vysloužil loyalitou. Tzv. „Zvůle“ je zástěrka pro zastupitelskou, tedy politickou dohodu, často korupčního charakteru, radnic s developery. Primát politického rozhodování je daný ze zákona a je i ve světě obvyklý. České specifikum je politické rozhodnutí  kdy jsou  zohledněny zákulisní dohody. Taková formálně legální rozhodnutí neznají pojem jako „obecný zájem“  a často ani věcnou logiku. Příklad: Tunel Blanka, kde se dnes počítá se zasypáním některých výjezdu, který nikdy neměl být postaven dříve než severní část dálničního okruhu. Garáže na Letné, degradující kvalitu prostředí, Chalupoida, (zamotané trasování je přičítáno bývalému a obávám se i budoucímu starostovovi Prahy 6). Developerské projekty které poškozující památkovou zonu Prahy-

Tyto projekty sledují snad jen jeden záměr a to být co největší a co nejdražšší. Tak by se tedy podle T. Munzla „..posílila kvalita a efektivita prúmyslové a dopravní výstavby v souladu se skutečnými potřebami.“ Nevím zda autor ví, že ty skutečné jsou úzce politické a stranické potřeby.

Dnes existuje řada občanských iniciativ na odborné úrovni, které mohou takovým stavbám stát v cestě. Liberalizace pravidel, která nezná „obecný zájem“  by tam, kde je politiky falešně definován, otevřela novým stavebním omylům cestu k rychlé realizaci. Pokud politické rozhodování má pro pojem „skutečné potřeby“ berličku klausovské  ideologie, bude  se dále stávat , že vehykl ekonomie dál pojede z kopce na pohon extraktivního (tunelovaného) profitu.

Není to regulace, která dusí finanční a reálný sektor, je to obcházení a nedodržování existujících pravidel politickými gremii, propojení politiky a businessu, služba vybraným developerům. To vede k nejistotě  a stagnaci a světovému investičnímu nezájmu o české korupční prostředí.

Co  tedy znamená ono doporučené  zapojení „celosvětových hodnotových řetězců“????

Ouha, hodnota, ergo i  management firem, je dnes je posuzován dle  čtvrtletního růstu nebo  poklesu dividend a akcií. Taková perspektiva je cokoli jiného než dlouhodobá.  Manažeři za dlouhodobá selhání podnikové strategie nenesou osobní finanční odpovědnost, pokud se jí nerozumí odchod zlatým padákem. Jaká „podnikatelská efektivní rozhodnutí pak mohou odrážet onen "dlouhodobý  vývoj??“

„Nejrychlejší živá voda pro českou ekonomiku “ je asi tak uspokojující jako rychlý sex.

Dopracuje se Národohospodářská fakulta VŠE k fenomenu udržitelného rozvoje? Není těžké pro politiky najít alternativu k radám odborníků z Národohospodářské fakulty, ale  v zakonzervované stranické branži, z důvodů viz výše, nemůže být vůle ke změně.

Jiří Georg Gebert

Autor: Jiří Gebert | pondělí 2.9.2013 21:45 | karma článku: 7,86 | přečteno: 307x
  • Další články autora

Jiří Gebert

Holota jede

Pohyb civilizace dopředu a ven, zastavil Twitter, který ze 140 znaků udělal horní hranicí pro chápání světa. Není zřejmě síly, trpělivosti, prostoru a zájmu o věcnou diskuzi.

18.1.2018 v 11:50 | Karma: 7,30 | Přečteno: 396x | Politika

Jiří Gebert

Kolaps pražské plánovací revoluce

Manažerské rozhodnutí Rady hl. města Prahy, které vedlo nakonec k resignaci celého vedení „ Institutu plánování a rozvoje“ Prahy, vyvolalo mediální smršť nesouhlasu.

15.10.2016 v 14:00 | Karma: 14,50 | Přečteno: 484x | Diskuse| Občanské aktivity

Jiří Gebert

Zákaz haremů v Čechách

Pevná hráz Islamisaci Česka. Tohle teda nedopustíme! Nevite snad co se stane v islamisovaném Česku? Český sultán , vezíři, ajatolahové,šejkové atd, každý bude zařizovat kýčovitý harem, pro minimálně těch 40 nejhezčích holek.

12.11.2015 v 11:43 | Karma: 16,51 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Jiří Gebert

Hustě na Smíchově

Když jedete tramvají po terase smíchovské Radlické ulice a vidíte svrchu a na brownfield bývalého seřaďovacího nádraží, napadne vás: Odtud jednou uvidím nové krásné, moderní město. Chyba lávky. Město neuvidíte. Návrh zástavby podle vítězné architektonické soutěže vám do výhledu postaví osmi a více podlažní nepřerušovanou fasádu, která podle fikce architektů vytvoří nový městský bulvár. O tom, jak vypadá skutečný bulvár a živé město, se dá těžko diskutovat s „Institutem Plánování a Rozvoje Prahy“ – IPR, který v konceptu Metropolitního plánu postavil jako nejvyšší veřejný zájem „Architekturu“ a koncept zahušťování města. A tenhle koktejl je i nový recept na novou Prahu, poskládanou z vysoutěžených prefabrikátů celých čtvrtí v duchu architektonicko-developerských představ této instituce.

23.2.2015 v 16:14 | Karma: 12,13 | Přečteno: 413x | Diskuse| Ostatní

Jiří Gebert

Nic proti Pražským stavebním předpisům.

Nic proti Pražským stavebním předpisům. Jsou bohužel součástí megasalátu Metropolitního plánu s esoterickou příchutí aplykace pytagorejského tetrakysu na nešťastnou Prahu. Od úředního tvůrce arch.Kouckého, jehož předražené mosty se vysmívají logice zemské gravitace a jeho plány města obyčejným lidem.

25.1.2015 v 17:39 | Karma: 8,57 | Přečteno: 301x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 605x
Outsider který chce do všeho vrtat

Seznam rubrik